Onze studio

ARCHIVE STUDIO

Archive is een designstudio waar alle aandacht is gericht op de bruikbaarheid en kwaliteit van de producten.
 
“Klein beginnen, langzaam groeien. Dat is de filosofie achter Archive. Wij breiden onze series langzaam uit en ontwerpen in één stijl welke steeds te combineren blijft.

Heel belangrijk is de blijvende relatie met de gebruiker van de producten. Het is niet nodig om in een keer een heel servies aan te schaffen. In plaats daarvan kan de gebruiker langzaam meegroeien met de nieuwe ontwikkelingen van Archive Studio en blijven de bestaande producten ook lange tijd beschikbaar. Zo stelt iedere gebruiker zijn eigen collectie samen. 

De gehele collectie wordt met de hand vervaardigd in een werkplaats in Vietnam waar ambacht al generaties lang ten grondslag ligt aan de productie. Omdat het vervaardigen van deze producten de lokale arme economie bevordert worden wij gesteund door de EU en zijn wij vrijgesteld van kosten voor invoer. In januari 2018 en mei 2019 hebben we de werkplaats zelf bezocht en hebben we gezien met hoeveel toewijding en expertise de producten worden gemaakt. Het voelt enorm goed om met deze leverancier samen te werken.”

 

HET KERAMIEK

De eerste collectie wordt gekenmerkt door een contrast in afwerking aan de binnen en buitenzijde. De buitenzijde heeft een matte afwerking waarbij de textuur van de klei voelbaar is. De binnenzijde is voorzien van een witte glazuurlaag die zorgt voor een goede bescherming van het product. De manier waarop de twee afwerkingen samenkomen op de rand van ieder product zorgt voor de karakteristieke uitstraling van deze collectie.

De tweede collectie past qua vorm en kleur mooi bij de bestaande collectie, maar heeft een ribstructuur aan de buitenzijde. Daarnaast worden deze producten, in tegenstelling tot de eerste collectie, nadat ze uit de oven komen niet meer gekleurd. De pigmenten zijn al aan het begin van het productieproces met de vloeibare klei vermengd. Door dit mixproces is de kleur ‘door en door’ en komt de kleurtoon van de buitenzijde ook terug aan de binnenzijde.

Omdat alle producten met de hand worden gemaakt en vanwege temperatuurverschillen in de oven ontstaan er mooie nuances in afmeting en kleur. Ieder product is dus uniek.

De producten worden eerst op lage temperatuur en later op 1.250 °C gebakken. De hoge temperatuur maakt de klei compact en het product sterk. Hierdoor zijn alle producten geschikt voor gebruik in de vaatwasser.

Daarnaast is al het keramiek van Archive voedselveilig. De producten zijn getest op het vrijkomen van lood en cadmium en voldoen daarbij aan de Europese norm.

 

DUURZAAMHEID

De keramieken producten van Archive Studio komen uit Noord-Vietnam. De producten worden per container van Haiphong naar Rotterdam verscheept. "Het is voor ons belangrijk om met onze werkplaats in Vietnam samen te blijven werken. Ten eerste zijn zowel zij als wij gebaat bij continuïteit. Daarnaast hebben wij in Europa nog geen werkplaats gevonden die dergelijke kwaliteit kan leveren op grotere schaal. Traditioneel is Noord-Vietnam een regio waar al eeuwenlang verfijnd servies vandaan komt.

Omdat onze producten gemaakt zijn van steengoed en extra sterk zijn dankzij de hoge temperatuur waarop de producten worden gebakken, gaan zij veel langer mee dan producten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld aardewerk. Maar wij willen meer doen om de belasting van het milieu te verlagen. De belangrijkste maatregel die wij hebben genomen is het weglaten van het piepschuim waarmee onze producten voorheen beschermd werden. Het dikke piepschuim is vervangen door een dunne laag karton, waardoor we 20% meer producten vervoeren in dezelfde container. In Nederland zullen we de producten vervolgens zelf herverpakken, waarbij wij alleen bestaande materialen hergebruiken.

Ons streven is om voor het einde van 2019 volledig plasticvrij te opereren. Dat betekent dat we hard op zoek zijn naar duurzame alternatieven voor het piepschuim, het plastic tape en ander plastic materiaal dat wij momenteel gebruiken.

 

DE MAKERS

Na 6 jaar in het buitenland gewerkt te hebben voor grote organisaties besluiten Lynn en Wouter dat het tijd is om zelf iets op te zetten en het anders te doen. 

“Wij wilden heel graag een productlijn neerzetten met onze eigen visie. Hierbij spelen duurzaamheid, kwaliteit en ambacht een grote rol.

Het mooie van serviesgoed is dat duurzaamheid en design heel goed samenkomen. Een goed serviesgoed gaat een leven lang mee en geniet je nog meer van een goed gerecht als dit op een mooi bord wordt geserveerd.